Gratis frakt på ordrer over 799,-

×
logo
pistaches en Provence, plantation de 3 ans

Om oss

Pistasjtreet forsvant fra våre jordbrukslandskap på 1800-tallet. Denne nisjedyrkingen ble avviklet i takt med mekaniseringen og utviklingen av andre jordbruksprodukter som vinranker og epletrær.
Deretter ble import av pistasjnøtter til Frankrike normen – og slik forble det inn i det 21. århundre.
I over to hundre år var det ingen fransk pistasjproduksjon, helt til en liten gruppe kvinner og menn bestemte seg for å tenke nytt: kunne pistasjen få vokse igjen i provençalsk jord?

Pistasjdyrking i Provence

Møtet mellom engasjerte provençalske ildsjeler

Pistasjdyrking i Provence og etableringen av foreningen Pistache en Provence begynte med møtet mellom flere provençalske ildsjeler, alle lidenskapelig opptatt av landbruk og regenerativ økonomi:

  • Georgia Lambertin, den første bøndene som startet med forskning og utprøving av forskjellige pistasjvarianter på egen jord i Vaucluse,

  • Jean-Louis Joseph, som støttet henne i arbeidet fra første stund,

  • André Pinatel, en engasjert bonde med erfaring fra flere jordbruksprosjekter, blant annet med oliventrær og mandeltrær,

  • Alexis Bertucat, leder for Act for Planet, en organisasjon som fremmer regenerativt jordbruk og verner om biologisk mangfold,

  • og Olivier Baussan, styreleder i Territoire de Provence, et nettverk av matvarebedrifter med dype røtter i lokalt landbruk.

Siden det fantes svært lite data om pistasjtreet i Frankrike, måtte alt bygges opp fra bunnen av. For å lære mer om dyrkingsmetoder reiste foreningens grunnleggere derfor til Spania, Italia, Hellas, Tyrkia og Tunisia.

Denne kjernegruppen ble raskt utvidet med nærmere 150 aktører innen landbruket som sluttet seg til initiativet, med støtte fra landbrukskammeret i Vaucluse og regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur.

I dag ser vi framveksten og struktureringen av en hel næringskjede: fra planteskoler til marked, inkludert teknisk erfaring med dyrking og etterhåndtering – helt fram til etableringen av fagforeningen France Pistache i 2021.

Dette initiativet, drevet av bønder, frivillige og samarbeidspartnere, har ett klart mål: å reintrodusere pistasjdyrking i Frankrike. Siden 2018 er det plantet rundt 500 hektar, og målet er å nå 2000 hektar innen 2035 – med fokus på en agroøkologisk tilnærming.

pistaches et pistachier

Pistasjnøtten, som oppsto for 4 000 år siden i Midtøsten, ble introdusert i Middelhavsområdet av romerne. Provence var en av regionene der pistasjtrær ble dyrket, men de siste sporene av denne dyrkingen stammer fra slutten av 1800-tallet. At denne nisjedyrkingen opphørte, skyldes mekanisering og utviklingen av andre kulturer som vinranker og epletrær.

Pistasjnøtten kommer fra et harpiksholdig tre som vokser i varme strøk. Det krever lite vann og tåler både kulde og frost godt. For å modnes trenger pistasjnøtten mange soltimer, og derfor er Provence, Occitanie og Korsika blant regionene som egner seg for dyrking.

Et tre tilpasset et klima i endring

Med klimaendringene opplever mange regioner vannmangel og spredning av nye planteskadegjørere. I møte med disse utfordringene, som rammer flere jordbrukssektorer, søker bønder etter nye alternativer. Å reintrodusere dyrking av pistasjnøtter fremstår derfor som både et produksjonsalternativ og et positivt utviklingsprosjekt, ettersom pistasjtreet er godt tilpasset de lokale jord- og klimaforholdene – også når disse endrer seg.

Pistasjnøtten kommer fra et harpiksholdig tre som trives i varme strøk. Det krever lite vann og tåler både kulde og frost godt. For å modnes trenger pistasjnøtten mange soltimer, og derfor er Provence, Occitanie og Korsika blant regionene som egner seg for dyrking.

Men det krever tålmodighet å høste fruktene av denne reintroduksjonen: seks år må til før pistasjtrærne begynner å gi avling. I september 2023 fant de aller første innhøstingene sted på en forsøksparsell i Provence, plantet i 2018. Først fra og med 2024 ventes de første reelle avlingene – på noen hundre kilo.

Olivier Baussan, styreleder i Groupe Territoire de Provence

Pioneren

Etter å ha vært en sentral aktør i arbeidet med å revitalisere olivendyrkingen i Provence på begynnelsen av 1990-tallet, sammen med André Pinatel og Jean-Marie Baldassari, og deretter i 2015 initiert en tilsvarende satsing på mandelproduksjon, har Olivier Baussan nå vendt oppmerksomheten mot pistasjnøtten – dens dyrking og opprinnelse.

Da han oppdaget at pistasjtrær ikke lenger ble dyrket i Provence, til tross for at pistasjnøtter inngår i de tradisjonelle oppskriftene på hvit og svart nougat fra regionen, begynte han allerede i 2017 å undersøke muligheten for å gjeninnføre dette treet i provençalsk jordbruk.

Viktige milepæler:

  • 2018: Under 10 hektar med pistasjtrær var plantet i hele Frankrike.

  • April 2018: Olivier Baussan, André Pinatel og Frédéric Leblanc reiser til Sfax-regionen i Tunisia for å lære om pistasjproduksjon. De møter Fadhel Zribi, som viser dem både plantasjer og prosesseringsanlegg – og gir et innblikk i den tunisiske næringskjeden.

  • Mai 2018: Under en lunsj i Lurs (Alpes-de-Haute-Provence) møtes Georgia Lambertin, Jean-Louis Joseph, André Pinatel, Alexis Bertucat og Olivier Baussan. Her legges grunnlaget for planen om å reintrodusere pistasjtreet i Provence: en kommende planteskole, en engasjert bonde, en representant for kollektivet, en forkjemper for regenerativt jordbruk og en provençalsk entreprenør – hele verdikjeden samlet fra start.

  • Juli 2018: Opprettelsen av foreningen Pistache en Provence, med sete ved Musée du Calisson du Roy René i Aix-en-Provence. Olivier Baussan blir styreleder og Alexis Bertucat generalsekretær.

  • Oktober 2018: Første informasjonsmøte om pistasjdyrking i Vaucluse (Saint Didier). Over 100 bønder deltar!

  • Januar 2021: Etableringen av Syndicat France Pistache, med André Pinatel som styreleder og Alexis Bertucat som styremedlem.

  • April 2021: Foreningen Act for Planet kjøper 550 pistasjtrær, som doneres til rundt 20 samarbeidspartnere i hele Sørregionen.

  • Desember 2023: Opprettelsen av selskapet Maison de la Pistache.

  • 2023: Over 400 hektar med pistasjtrær er plantet i Provence, Occitanie og på Korsika.

  • Juli 2024: Åpningen av Maison de la Pistache i Valensole – med samling av ulike pistasjvarianter, isverksted og butikk.

shape
Retour en haut
Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få inspirasjon rett hjem: oppskrifter, smaksopplevelser og eksklusive tilbud – før alle andre.