Pistasjdyrking i Provence
Møtet mellom engasjerte provençalske ildsjeler
Pistasjdyrking i Provence og etableringen av foreningen Pistache en Provence begynte med møtet mellom flere provençalske ildsjeler, alle lidenskapelig opptatt av landbruk og regenerativ økonomi:
-
Georgia Lambertin, den første bøndene som startet med forskning og utprøving av forskjellige pistasjvarianter på egen jord i Vaucluse,
-
Jean-Louis Joseph, som støttet henne i arbeidet fra første stund,
-
André Pinatel, en engasjert bonde med erfaring fra flere jordbruksprosjekter, blant annet med oliventrær og mandeltrær,
-
Alexis Bertucat, leder for Act for Planet, en organisasjon som fremmer regenerativt jordbruk og verner om biologisk mangfold,
-
og Olivier Baussan, styreleder i Territoire de Provence, et nettverk av matvarebedrifter med dype røtter i lokalt landbruk.
Siden det fantes svært lite data om pistasjtreet i Frankrike, måtte alt bygges opp fra bunnen av. For å lære mer om dyrkingsmetoder reiste foreningens grunnleggere derfor til Spania, Italia, Hellas, Tyrkia og Tunisia.
Denne kjernegruppen ble raskt utvidet med nærmere 150 aktører innen landbruket som sluttet seg til initiativet, med støtte fra landbrukskammeret i Vaucluse og regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur.
I dag ser vi framveksten og struktureringen av en hel næringskjede: fra planteskoler til marked, inkludert teknisk erfaring med dyrking og etterhåndtering – helt fram til etableringen av fagforeningen France Pistache i 2021.
Dette initiativet, drevet av bønder, frivillige og samarbeidspartnere, har ett klart mål: å reintrodusere pistasjdyrking i Frankrike. Siden 2018 er det plantet rundt 500 hektar, og målet er å nå 2000 hektar innen 2035 – med fokus på en agroøkologisk tilnærming.