Gratis frakt på ordrer over 799,-

×
logo
pistache coupée en deux

Helse og pistasj

le 06/06/2025

Kilde: Le Pistachier av Magali Amir, utgitt av Rustica

Pistasjen er mer enn bare en delikatesse – den er et lite kraftverk av næring. Rik på proteiner, fiber og antioksidanter, full av magnesium og B6-vitamin, og samtidig lav på kalorier. Et ekte supermatprodukt som støtter fordøyelsen, styrker hjertet og kan bidra til å redusere risikoen for tykktarmskreft.

icon

Som nøtt regnes pistasjen blant de mest næringsrike. Den gir hele 634 kcal per 100g, og inneholder rundt 23% proteiner, kun 7,6% sukkerarter, og hele 45–50% fett – hvorav hele 85% er sunne, umettede fettsyrer.

Den er naturlig rik på over 30 ulike vitaminer og mineraler, blant annet E-vitamin, B1 og B6. I tillegg finner vi viktige mineraler som kalium, kobber, fosfor, jern – og i mindre mengder kalsium og magnesium.

  • Vitamin E beskytter cellemembranene og virker som en kraftig antioksidant og betennelsesdemper – med positiv effekt på hjertehelsen.

  • Vitamin B1 støtter enzymaktivitet, karbohydratmetabolisme og nedbrytning av alkohol.

  • Vitamin B6 bidrar til proteinsyntese, dannelse av hormoner og signalstoffer, samt produksjon av røde blodlegemer.

  • Kalium regulerer nervesystemet, hjertets rytme og muskelaktivitet – og samarbeider med natrium for væskebalansen.

  • Kobber støtter enzymfunksjon og immunforsvar, og bidrar til sunn beinhelse og brusk.

  • Fosfor er viktig for energimetabolisme og jobber tett med kalsium for å styrke bein og tenner.

  • Jern sørger for oksygentransport via blodet til alle kroppens celler.

  • Kalsium spiller en rolle i både beinbygning, blodkoagulering og enzymer.

  • Magnesium støtter hormonbalanse (inkludert insulin), nerveimpulser og virker ofte som et naturlig antistress-mineral.

tableau nutritionnel pistache

Regelmessig inntak av pistasjnøtter kan bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk – blant annet gjennom deres gunstige effekt på blodets fettbalanse. Antioksidantene i pistasjen kan også være med på å bremse utvikling av degenerative sykdommer, diabetes og enkelte kreftformer. Stoffene lutein og zeaxanthin kan blant annet beskytte øynene mot aldersrelatert netthinnedegenerasjon. Andre naturlige antioksidanter som resveratrol, quercetin og naringenin har også en beroligende, antistress-effekt. Men visste du at noen av disse stoffene kan svekkes ved høy varme? Derfor kan det være ekstra gunstig å nyte pistasjnøttene rå, i sin reneste form. Forskning fra 2010-tallet i Tyrkia viser dessuten at et moderat daglig inntak av pistasjnøtter kan ha positiv effekt på ereksjonsproblemer – trolig på grunn av nøttens påvirkning på blodårer og hjertehelse. I så fall er det lurt å velge usaltede varianter.

Retour en haut
Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få inspirasjon rett hjem: oppskrifter, smaksopplevelser og eksklusive tilbud – før alle andre.