Frem til forrige århundre var det ikke uvanlig å finne pistasjnøtter på markedene i Provence. Etter hvert forsvant de gradvis fra landskapet, og ble erstattet av importerte pistasjer fra Iran, Sicilia, Spania og California.
Denne utviklingen ønsket foreningen Pistache en Provence å snu. Grunnlagt i 2018 av Olivier Baussan, Jean-Louis Joseph, André Pinatel og Georgia Lambertin (nå president for landbrukskammeret i Vaucluse), har foreningen som mål å veilede og inspirere bønder og privatpersoner som ønsker å satse på pistasjproduksjon. Stadig flere produsenter i området, som Émilie og Fabien Fiorito i Ansouis, ser potensialet: «Dette er fremtiden for jordbruket.»
I september, når pistasjene er modne, løsner det ytre skallet (perikarp) lett og fargen blir lysere – et tegn på at det er tid for innhøsting. Nøttene høstes med vibrerende maskiner og samles opp uten at de berører bakken, for å sikre kvaliteten. Innen 24 timer fjernes perikarpet for å unngå misfarging og bitter smak, før nøttene tørkes ved 40 grader og sorteres for videre pakking.
Tilbakeerobring av Provence
Nylig ble det arrangert en demonstrasjon i Ansouis, hvor 350 kilo av pistasjvarianten Aigine – opprinnelig fra Hellas og godt tilpasset provençalsk klima – ble behandlet foran representanter fra bransjen og offentlige instanser, inkludert André Pinatel (president for France Pistache), Olivier Baussan, Jean-Louis Joseph, Bénédicte Martin (visepresident for regionen med ansvar for landbruk) og Jean-François Lovisolo (fylkesrådsrepresentant).
«Nå ser vi de første økologiske innhøstingene. Det er fortsatt tidlig, men med over 400 hektar plantet i Provence er vi godt i gang,» sier André Pinatel.
Gjeninnføringen av pistasjdyrking bidrar ikke bare til lokal produksjon, men også til økonomisk vekst – i tråd med tidligere suksesser med oliven og mandler. Regionen har støttet initiativet med betydelige midler til planting, markedsføring, investering i utstyr og forskning.