Gratis frakt på ordrer over 799,-

×
logo
première récolte pistache ansouis

De første pistasjene fra Vaucluse er høstet

le 13/09/2024

Pistasjen var å finne på markedene i regionen frem til forrige århundre, men forsvant gradvis. Nå er den tilbake takket være foreningen Pistache en Provence. Med sin motstandsdyktighet mot tørke og høye temperaturer, lave vannbehov og tilpasning til kalkholdig jord, er pistasjtreet perfekt rustet for et klima i endring.

Artikkel fra La Provence – Tekst: A.C.

icon

Frem til forrige århundre var det ikke uvanlig å finne pistasjnøtter på markedene i Provence. Etter hvert forsvant de gradvis fra landskapet, og ble erstattet av importerte pistasjer fra Iran, Sicilia, Spania og California.

Denne utviklingen ønsket foreningen Pistache en Provence å snu. Grunnlagt i 2018 av Olivier Baussan, Jean-Louis Joseph, André Pinatel og Georgia Lambertin (nå president for landbrukskammeret i Vaucluse), har foreningen som mål å veilede og inspirere bønder og privatpersoner som ønsker å satse på pistasjproduksjon. Stadig flere produsenter i området, som Émilie og Fabien Fiorito i Ansouis, ser potensialet: «Dette er fremtiden for jordbruket.»

I september, når pistasjene er modne, løsner det ytre skallet (perikarp) lett og fargen blir lysere – et tegn på at det er tid for innhøsting. Nøttene høstes med vibrerende maskiner og samles opp uten at de berører bakken, for å sikre kvaliteten. Innen 24 timer fjernes perikarpet for å unngå misfarging og bitter smak, før nøttene tørkes ved 40 grader og sorteres for videre pakking.

Tilbakeerobring av Provence

Nylig ble det arrangert en demonstrasjon i Ansouis, hvor 350 kilo av pistasjvarianten Aigine – opprinnelig fra Hellas og godt tilpasset provençalsk klima – ble behandlet foran representanter fra bransjen og offentlige instanser, inkludert André Pinatel (president for France Pistache), Olivier Baussan, Jean-Louis Joseph, Bénédicte Martin (visepresident for regionen med ansvar for landbruk) og Jean-François Lovisolo (fylkesrådsrepresentant).

«Nå ser vi de første økologiske innhøstingene. Det er fortsatt tidlig, men med over 400 hektar plantet i Provence er vi godt i gang,» sier André Pinatel.

Gjeninnføringen av pistasjdyrking bidrar ikke bare til lokal produksjon, men også til økonomisk vekst – i tråd med tidligere suksesser med oliven og mandler. Regionen har støttet initiativet med betydelige midler til planting, markedsføring, investering i utstyr og forskning.

Retour en haut
Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få inspirasjon rett hjem: oppskrifter, smaksopplevelser og eksklusive tilbud – før alle andre.